Neglene sidder på dine hænder og på dine fødder. Dem på fødderne ser vi ikke så meget, da de oftest kun er fremme om sommeren, når vejret er til det. Til gengæld er neglene på hænderne meget synlige. Man kalder hænderne for visitkort.
Neglene er ikke ret store og sidder bare på din fingerspids, men det kan godt betale sig, at gå en smule op i, hvordan neglene ser ud.
Hvis man er mere eller mindre ligeglad med sine negle, kan de komme til at se forfærdelig grimme ud. Men man kan sagtens forebygge, at få grimme negle. Og det er meget nemmere, at sørge for det, inden det er gået galt.
Neglens opbygning og funktion
Negle har vi 20 af i alt fordelt på hænder og fødder. De kommer fra overhuden, og skal sørge for beskyttelse af finger- og tåspidser. Fingerneglen vokser hurtigere end tåneglen, og når der er varmt vokser de hurtigere. Fingerneglene vokser ca. 0,1 mm per dag.
Vi har alle forskellige negle. Dog er neglene i gennemsnit 1-1,5 cm lang og kan blive meget længere, hvis man plejer og passer på dem. Neglen er forholdsvis tyk og ligger i en opadvendt bue på fingerens spids. Formen kan som sagt varierer, da vi alle er forskellige.
Gode tips til sunde negle
Det kan være svært, at holde alle neglene lange og flotte. Er man en af dem med stærke negle, som sagtens kan blive lange og fine, så skal man alligevel huske på, at neglene har godt af, at blive klippet og filet ned. Først klippes de med en neglesaks og bagefter files de med en neglefil. Klip forsigtigt, og ikke hele neglen på en gang.
Neglefilen skal man heller ikke være for hård med. Brug en mindre grov fil, og gerne en af glasfiber. Fil aldrig negle efter et bad, da neglene kan være bløde og sarte herefter.
Flossede negle, eller løse negle stykker skal ikke bides eller rives af. Nogle har været så smarte, at opfinde en negleklipper, så hvorfor ikke bruge den? Hvis man ikke bruger den, så risikere man, at rive levende væv af, og det er ikke godt, og det kan gøre ondt.
Negle er ikke legetøj og heller ikke værktøj. Derfor skal man hverken bide i dem eller pille ved dem. Er de lange, så skal man ikke åbne dåser, reparere lynlåse eller lave andre besværlige ting, som ”kun” neglen kan bruges til. Find i stedet et bedre redskab – en kniv eller noget andet, så dine negle ikke bliver ødelagte.
Neglebånd skal have lov til at være neglebånd. Ikke pille! Selv den mindste lille flos i neglebåndet åbner op for bakterier. Så går der betændelse i, og det er ikke godt for neglen, og det kan gøre ondt på dig. Man må gerne skubbe neglebåndende tilbage, forsigtigt – og kun hvis det absolut er nødvendigt. Plej dem desuden med negleolie.
Pleje af neglene skal ikke kun ske 1 gang om ugen. Neglene bliver brugt flittigt hver dag, og derfor kræver de plejer hver dag. Smør gerne med håndcreme mindst 1 gang i døgnet, og tilsæt gerne en negle-olie.
Går du meget med neglelak, må du huske på, at neglelakfjerner ikke gør noget godt for dine negle. Væsken udtørrer- og gør neglene mere skrøbelige. Brug gerne neglelakfjerner uden acetone. Eksempelvis OPI neglelakfjerner er specielt udviklet til sarte og tynde negle, brug det også selvom dine negle er stærke nok. Giv neglene noget fugt, i form af creme eller olie, når du har fjernet neglelak.
Mange kvinder går med neglelak hele tiden, og skal man ikke bruge for meget neglelakfjerner, og vil man gerne have sin lak til at holde længe, skal man købe en lak som holder længe. Sørg for at lappe eventuelle revner eller huller i lakken i stedet for at komme et nye lag på.
Man kan også bruge over- og underlak for at skåne neglen og øge holdbarheden. Neglene kan få misfarvninger af neglelak, men bruger man underlak sker det ikke så nemt.
Brug altid handsker, når du gør rent eller vasker op. På den måde skåner du både hænder, negle og neglelakken for kemikalier og rengøringsmidler, som er med til udtørre neglene meget og lakken bliver let ødelagt, når man har hænderne i vand i længere tid.