Derfor får du grimme negle

 

Aarsager til grimme negleNegle er små, men har en helt fantastisk funktion. Vi har 20 stk. fordelt på hænder og tæer. Her passer de på vores finger- og tåspidser.

Neglen består, ligesom vores hud og hår, af keratinceller. Det er dog ikke helt de samme celler. Hvis man forstørre neglen vildt mange gange, og kigger på neglen fra siden af, vil man kunne se de mange lag af keratinceller. Ovenfra ligner det en masse baner eller skinner, og det er her keratincellerne vokser ud på en slags plader.

Keratincellerne bliver dannet under og neden for neglebåndende. Her findes et lag som kaldes neglemoderen. Den spytter cellerne ud, og herefter bliver de trykket flade og faktisk mast under neglepladen. Man kan bl.a. se det på nogle negle, idet der er en slags halvmåne, som oftest er hvid, og sidder ved neglebåndende.

Hvorfor får man grimme negle?Årsager

Der findes flere årsager til, at du får grimme negle. Hudsygedomme kan ses på neglen, idet neglen er en del af huden. Kroniske sygdomme i lunger eller hjertet kan også påvirke neglene. I sjælende tilfælde kan modermærkekræft også ses på neglen, her bliver neglen sort, og man skal søge læge med det samme.

Der er forskel på, om det er en enkelt negl- eller alle negle der ændres. Er alle neglene symmetriske forandret er det en generel påvirkning eller sygdom, mens det kun på en enkelt negl er en lokal påvirkning.

Årsagerne kan være akutte, som f.eks. en blodansamling under neglen. Det kan tydeligt ses, idet neglen bliver helt blå. Det kan også være neglerod betændelse, som er en infektion i vævet, der er rundt om neglen. Det ses let ved rødmen, ømhed og hævelse, og der kan komme en slags pusdannelse på- eller rundt ved neglen.

Neglerods betændelse kan også være kronisk. Det kan komme grundet skader, som går ind og ødelægger forholdet mellem negleomgivelserne og selve neglen. På den måde kan bakterier, mikroorganismer og svamp trænge ind og udvikle sig, også kommer der en infektion.

Hvorfor-får-man-grimme-negle---intext_2Nedgroet tånegle kender de fleste til. Det gør virkelig ondt, og kan være meget generende. Klipper du neglen så den bliver buet til begge sider, vil den automatisk gro ind i huden. Så kommer der en lokal og meget smertefuld ømhed, som kan udvikle infektioner. Nedgroet tånegl kan opstå, hvis du går i for små sko, eller hvis du har skader på foden.

Neglesvamp er den mest udbredte årsag til grimme negle. Svampen angriber forskellige områder omkring- eller på neglene. Fodsvamp og neglesvamp ses ofte på samme tid. Ved neglesvamp bliver neglene gule, tykke og deforme, og kan opløse neglen så den enten falder af eller smuldre.

Sjældnere årsager

Nogle gange ses det også, at ved mangel på vitaminer eller ved underernæring, at neglene bliver grimme. Neglene kan blive ødelagte og der kan ske opsplitninger af neglens mange lag, eller at neglen bliver underlig buet.

Modermærkekræft kan også ses på neglen i få tilfælde. Neglen bliver misfarvet, men mørk i stedet for gul, og det kommer nede fra neglen, altså under neglen. Og det opstår som regel ved selve negleroden.