Neglene sladrer om dit velbefindende

Negle og sundhed

Vores negle er helt fantastiske, og kan meget mere end hvad vi går og tror. Derfor bør de også behandles derefter, og det er nødvendigt at holde øje med dem. De kan forandre sig over kort tid, og her skal du være opmærksom.

Først er det vigtigt at vide, hvad negle egentlig er. Neglen består, ligesom vores hud og hår, af keratinceller. Det er dog ikke helt de samme celler. Hvis man forstørre neglen vildt mange gange, og kigger på neglen fra siden af, vil man kunne se de mange lag af keratinceller. Ovenfra ligner det en masse baner eller skinner, og det er her keratincellerne vokser ud på en slags plader.

Keratincellerne bliver dannet under- og neden for neglebåndende. Her findes et lag som kaldes neglemoderen. Den spytter cellerne ud, og herefter bliver de trykket flade og faktisk mast under neglepladen. Man kan bl.a. se det på nogle negle, idet der er en slags halvmåne, som oftest er hvid, og sidder ved neglebåndende.

Kloge negleKloge negle

Neglene er på en måde ret kloge, eller også er kroppens opbygning, både indre og ydre, klogt lavet. I hvert fald kan man på kroppen se, hvis der er noget galt inden i kroppen, og på den måde reagere på det.

Her spiller neglene en vigtig rolle. De kan sladre om, hvordan dit indre har det. Så forandre dine negle sig pludseligt, bør du tage det alvorligt, for der er muligvis noget galt med dit helbred. Det er især formen og farven på dine negle du skal holde øje med. De kan giv svar på, om du er syg, og det kan være alvorligt.

Listen med sygdomme, som kan ses på neglene er lang. Forandres dine negle med misfarvninger, riller eller andre uvante ændringer, så kan du have sygdomme som: Hjerte-, lunge-, lever-, nyre-, eller sygdomme i skjoldbrugskirtlen, psykiske lidelser som stress, traumer eller chok, hårtab, eksem og psoriasis.

Hver finger har sit område

Tommelfingeren, også kaldt lungens finger. Her vil misfarvninger eller misvækst kunne ses, hvis du har lungeproblemer. Det kan være ved bronkitis, lungebetændelse eller ved en lungesygdom.

Pegefingeren, også kaldt tyktarmens finger. Oplever du problemer med maven, og ændre dine negle sig på farve og form, så kan det være tegn på problemer i tyktarmen.

Langemanden, også kaldt pericardium-fingeren. Det er ikke et specifik organ, men nærmere en funktion, hvor energien styrker de fysiske funktioner hjertet har. Ændres neglen på langemanden har hjertets vogter mistet sin styrke, ofte er det et stresssymptom, som bør tages meget alvorligt.

Ringefingeren, også kaldt Sanjiaos-fingeren. Det er et kinesisk sammensat ord, som på dansk betyder tre og kropshulrum. Disse tre hulrum er øvre- og nedre bughulen og brystbughulen. Sanjiaos opgave er, at holde alle gange åbne til disse bughuler. Kommer der ændringer på neglen, kan du have forstoppelse eller åndedrætsproblemer.

Lillefingeren, har ikke noget kaldenavn, men dækker både tyndtarmen og hjertet. Kommer der ændringer på den lille negl, er det muligvis tegn på, at du har lidt for travlt. Tag en slapper, det lille område har stor betydning for dit liv og din fremtid.

Neglen sladrer om dit velbefindendeOplever du nogle af disse tegn, så skal du straks søge læge, da det kan være alvorligt. Faktisk bør lægerne kigge grundigt på vores negle, når vi går til læge. Uheldigvis er mange læger ikke opmærksomme nok på dette område, så hold hellere selv øje.