Artiklen indeholder reklamelinks

Nedgroede negle er årsag til megen smerte og lidelse – og de er heller ikke pæne at kigge på. Det er dog vigtigt at huske på, at det sjældent er din egen skyld, når dine negle bliver nedgroede. Det er som regel en tilbøjelighed, der ligger i genetikken bag neglene. Derudover kan forkert fodtøj også være med til at gøre neglene skæve og nedgroede. Der er med andre ord flere ting, der kan være med til at skabe disse smertefulde negleproblemer – men heldigvis findes der også flere forskellige muligheder for behandling. En af dem er en smart neglebøjle, som monteres på den negl, hvor problemet er.

Hvad er en nedgroet negl og hvorfor opstår det?

Det er som regel hos storetåen at problemet opstår – det er nemlig storetåen, der er mest udsat i skoen, og det er også den kraftigste negl på foden. At neglen er kraftig har den effekt, at den er hårdere mod tåen omkring. Hvis den bliver presset sammen i en smal sko i længere tid af gangen, måske endda dagligt, så den bliver bøjet, vil den også være tilbøjelig til at beholde den nye form, hvilket kan være svært at rette op.

Når først skaden er sket, og der er opstået betændelse i og omkring neglen, er det sjældent, at denne tilstand går væk af sig selv igen. Hvis man bliver opmærksom på problemet tidligt, kan man afværge en eventuel betændelsestilstand i opløbet, ved at holde en ekstra god hygiejne omkring den problematiske tå. Undgå stramme sko og brug bomuldsstrømper – frem for uldsokker eller sokker af andre syntetiske stoffer.

Ud over betændelsestilstande, kan der også opstå sår, flækkede negle og andre ubehageligheder ved den eller de problematiske tæer. Det er derfor vigtigt at holde en god fodhygiejne, så disse problemer afværges tidligt i forløbet eller helt undgås.

Smalle sko øger risikoen for nedgroede negleVælg dit fodtøj med omtanke – og undgå nedgroede negle

Selvom smalle sko kan være flotte og moderigtige, er det ikke nødvendigvis det rigtig valg, når man har sine tånegle med i tankerne. Vil man gerne undgå neglesvamp, nedgroede negle og andre problemer, er det vigtigt at vælge sko med plads omkring tæerne. Det er nemlig i fugtige og iltfattige miljøer, at sygdomme i neglene får lejlighed til at opstå.

Så for at passe bedst muligt på dine fødder, er du altså nødt til at gå på kompromis med designet på dit dagligdags fodtøj. Med de sko, du vælger til fest og andre lejligheder, kommer det sig ikke så nøje, om dine fødder bliver klemt lidt, da det kun er i kort tid ad gangen.

Hvis dine tånegle allerede er nedgroede, vil du selvfølgelig skulle vælge fodtøj, der ikke klemmer, så længe dine negle er i behandling. Det kan du nok også mærke fra sko til sko – da nedgroede negle er kilde til smerte.

Du kan forebygge nedgroet negl

De fleste mennesker går i bad enten dagligt eller hver anden dag. Når det kommer til fodhygiejne, alt afhængigt af, hvor aktiv man er, og hvilket fodtøj man normalt bærer, er det nok at sørge for at vaske sine fødder i denne forbindelse.

Men hvis man har tendens til fodsvamp, neglesvamp og nedgroede negle, er det en god idé at vaske sine fødder dagligt og i forbindelse med høj aktivitet, hvor fødderne har svedt meget. Det er nok at vaske med mild sæbevand, men ved betændelsestilstande og svamp vil der være produkter som lamisil, der er særlig egnet hertil.

Daarlig fodhygieneVær opmærksom på din teenagedreng

Hos teenagedrenge er fænomenet nedgroede negle oftere en problematik end den øvrige befolkning. De er mere udsatte, fordi fødderne på teenagedrenge er det legeme, der vokser allerhurtigst i de unge teenageår. Denne vækst kan være skyld i, at flere unge drenge end ellers får disse lidelsestilstande i tæerne, idet fødder og negle måske ikke gror lige hurtigt.

Det er også vigtigt, at man holder øje med sin teenagers fodhygiejne. For teenagepigerne er det ofte en selvfølge, at gøre meget ud af sig selv, og bruge tid på at finpudse alle afkroge af sin krop. Men for drengene kan der være tendens til forsømmelse i krogene, hvorfor det er en god idé at være ekstra opmærksom på deres vaskevaner omkring deres fødder.