Slip af med grimme negle
Grimme negle er et vidt begreb, da der kan være mange forskellige årsager til, hvorfor du har grimme negle. Når der er mange forskellige årsager, så er der også mange behandlings muligheder. Men for at du kan behandle et problem, så du nødt til, at finde ud af, hvad der egentlig er oversagen til, at dine negle har forandret sig.
Inden du kan finde ud af dette, er det også vigtigt at vide, hvordan neglen er bygget op, og hvorfor du netop kan se forandringer på neglen, da det ikke nødvendigvis er neglen der fejler noget.
I denne artikel kan du derfor læse noget om de forskellige årsager og hvordan de behandles
Neglens opbygning
Vi mennesker har 20 negle – en på hver finger og en på hver tå. Neglene sidder på spidsen af enten tåen eller fingeren. Det gør den for at passe på både finger- og tåspidser.
Negle er lidt ligesom hud og hår. De består nemlig også af en masse keratinceller, ikke de samme, men noget der ligner. Det er ikke noget man kan se, medmindre man zoomer meget ind på neglen. Zoomer man ind på siden af neglen, kan man tydeligt se, at neglen består af en masse keratinceller som danner nogle lag. Zoomer man i stedet ind på neglen oppe fra, vil man kunne se noget der ligner baner eller skinner. Det er keratincellerne, som vokser ud oveni hinanden som en slags plader.
Disse keratinceller bliver dannet under huden nede ved neglebåndende. Nede under neglen der hvor neglen vokser ud, findes der en neglemoder. Det er et lag som bliver kaldt dette, fordi det er ”hende”, som spytter celler ud, som herefter bliver mast under neglepladen, også vokser neglene ud. Man kan se det på den halvmåne mange har ved deres neglebånd, som normalt er hvid.
Sygdomme og behandling
Neglesvamp
Den hyppigste årsag til grimme negle og negle forandringer er neglesvamp. Svampen angriber neglen, og det kan være hele neglen eller dele af neglen. Får du neglesvamp vil dine negle blive gule eller hvide, deforme og tykkere end normalt. Svampens angreb kan også få dine negle til at smuldre eller falde af.
Svampen kommer ofte på tåneglene, da den trives bedst hvor der er fugtigt og lunt. Neglesvamp smitter meget nemt, og breder sig gerne til de andre negle også.
Behandling
Neglesvamp er i de fleste tilfælde ikke farligt, der er altså ikke en ret stor sandsynlighed for, at svampen er sundhedsskadelig. Neglesvamp er et kosmetisk problem, dog kan det føre til smerter ol.
Når du har opdaget, at du har neglesvamp, skal du reagere med det samme. Det er vigtigt, fordi du muligvis kan minimere den risiko, der er for tilbagevendende svamp og skader på dine negle.
De 3 mest effektive og brugte behandlingsmetoder:
Den mest effektive måde at behandle neglevamp på, er en tabletbehandling. Denne behandling er receptpligtig og er den dyreste metode. Tabletten går ind og bekæmper svampen, så neglen kan vokse videre uden svamp. Denne behandling varer fra 6-12 uger, men op i mod 4-6 måneder kan være nødvendigt, alt efter hvor stort angreb svampen har lavet.
Den næst bedste behandling er forholdsvis ny på markedet, men den er kun god til små angreb af neglesvamp eller forebyggelse, nem at håndtere og du kan købe den i håndkøb. Prisen er mere interessant, og produktet skal kun bruges én gang om dagen. Det er en form for neglelak, som kan slå neglesvamp ihjel på ca. 1-2 uger.
Til sidst er operation også en mulighed, dog kun i alvorlige og sjældne tilfælde. Det kan blive nødvendigt helt at fjerne neglen, især på grundet de voldsomme smerter det kan medføre. Ved at fjerne neglen, er man sikker på, at der kommer en rask og frisk negl ud.
Neglerodsbetændelse
Betændelsestilstande i neglen kommer grundet infektioner af bakterier, som angriber huden, så neglen bliver skadet. Neglerodsbetændelse kan komme akut, men kan også være kronisk. Ved akut betændelse vil området blive hævet, rødt, varmt og det vil gøre ondt. Ved kronisk betændelse vil huden være hævet, øm og rød omkring neglen.
Folk med jobs, hvor neglene bliver udsat konstant har større tendens til at udvikle kronisk neglerodsbetændelse. Med den rette behandling, kan betændelsen være væk på ca. 5-10 dage. Den kroniske betændelse vil tage længere tid, og være mere omfattende at slippe af med.
Behandling
Neglerodsbetændelse skal behandles, fordi den infektion der er kommet i neglen skal væk og forebygges. Der er forskellige behandlinger, som man vælger/får alt efter hvor stor infektionen er.
Er der kommer pus på, skal lægen højst sandsynligt lave et snit i din finger, så betændelsen og pusset kan komme ud. Derudover skal den betændte negl vaskes med vand og sæbe 3-4 gange dagligt, og det gøres indtil symptomerne på neglerodsbetændelsen er væk. I sjældnere tilfælde kan det blive nødvendigt med en antibiotikabehandling.
Nedgroet negle
Oplever du lidelser i siden af neglen og tåen, så har du muligvis en nedgroet negl. Det sker fordi neglens siderande bliver trykket ned i selve neglefalsen, hvor neglesiden går ned i. Bliver siderandene trykket ind mod huden, hårde end normalt, kan du risikere at få nedgroede negle, sår/infektion, hård hud eller ligtorne.
Behandling
Er det stort problem, som giver dig nogle af disse gener, kan din læge henvise dig til en bøjlebehandling hos en fodterapeut. Den lille metal bøjle bliver sat på neglen, for den ikke gror ned i din hud.
Du kan også vælge, at få opereret neglen. Her fjerner man den del af neglen, som sidder i neglefalsen væk, så neglen ikke har mulighed for at gro ind i huden. Denne operation er gratis, hvis man har en henvisning fra egen læge.
Du skal altid søge læge, hvis du oplever forandringer på dine negle.